Otvori MojProfil

Kada (i kako) tražiti povišicu?

13.11.2019.

Dobro radite, opseg vašeg posla se povećao, ali plaća je ostala ista? Vrijeme je da to promijenite!

Kada (i kako) tražiti povišicu?
Razgovor o povišici nije lak, pogotovo ako je vaš šef toliko zauzet da nije stigao primijetiti koliko naporno radite. A vi radite puno više nego što vam je u opisu posla. Povišicu je legitimno tražiti, ako iza vas stoje konkretna postignuća. Naglasite činjenicu da obavljate dva posla, a plaćeni ste samo za jedan. Ovdje je važno strateški razmišljati. Nemojte ući u razgovor sa šefom u stilu "nije fer, ubijam se od posla, a kolega po cijeli dan šeta".
 
Važno je da nadređenom objasnite što točno radite i da, s obzirom na obujam posla, radite prekovremeno kako biste sve stigli, piše 24 sata. Bojite se da će vas šef ismijati ili smatrati nezahvalnim te potražiti 'jeftinijeg' radnika? Sve su ovo nerealni strahovi koji vam onemogućavaju da se na zdrav način zauzmete za sebe. Zato, pitajte. Jer ako ne pitate, nitko vam neće niti dati.
 
Kelly Coffey zna kako za svoju tvrtku zaraditi dosta novca. Kao glavna izvršna direktorica američke banke JPMorgan Chase, koja upravlja bogatstvom bogatih klijenata, podigla prihode za deset posto. Smatra da tvrdi pregovori ne donose uvijek uspjeh te da bi taktičniji pristup mogao donijeti više koristi. Bilo da tražite povišicu ili pak pregovarate o novom poslu, Coffey kaže da će vam više uspjeha donijeti iduća rečenica: “Cilj mi je imati xy tisuća kuna plaću. Što trebam napraviti da bih to postigao?”. Smatra da bi takvo pitanje moglo lakše dovesti do povišice.
 
Postavite li pitanje na koje je samo moguće odgovoriti s da li ne, zatvarate vrata daljnjim pregovorima, piše Inc. Ako vam odgovore negativno, nemate kamo, razgovor je završen. Od povišice neće biti ništa, barem ne u neko skorije vrijeme. Kada postavite otvoreno pitanje poput onoga kojeg je Coffey predložila, ostavljate prostor za razgovor s poslodavcem.
 
Ovo su zlatni savjeti:
  • Nikad sebe ne podcjenjujte i uvijek vrijedi pokušati
  • Na stol stavite sve argumente i jasno izložite zbog čega točno tražite povišicu
  • Je li vam se opseg posla toliko povećao, ali vi i dalje marljivo ispunjavate sve zadatke. Ako imate tremu, sve ovo zapišite na papir i krenite kod šefa potpuno spremni.
  • Ako vaš plan i ne uspije, onda barem pokušajte dogovoriti neke alternativne
  • Oblike nagrađivanja kao što je raniji odlazak s posla, slobodne dane, korištenje službenog automobila (to naravno ovisi o vašoj poziciji).
Izvor: 24 sata
 

Želite li se dobro pripremiti za razgovor o povišici, isprobajte MojaPlaća servis.

 

MojPosao.net – oglasi za posao i savjeti za razvoj karijere

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr