Otvori MojProfil

U odnosu na plaće, imamo najskuplje stanove u EU

12.11.2019.

Za kupnju stana od 100 kvadrata, potrebno nam je barem 15 godišnjih plaća.

U odnosu na plaće, imamo najskuplje stanove u EU

Svi oni koji su posljednje mjesece proveli u potrazi za stanom kojeg će kupnjom pretvoriti u svoj novi dom, i istovremeno okretali očima zbog visokih cijena nekretnina koje su ''skočile u nebo'', svoje nezadovoljstvo aktualnim stanjem na tržištu nekretnina sada mogu potkrijepiti konkretnim brojkama. Naime, u odnosu na prosječnu plaću, Hrvatska ima najskuplje stanove u Europskoj uniji.

Potvrdio je to članak objavljen na portalu VoxEU, utjecajnoj online platformi za analizu javnih politika i komentare ekonomskih stručnjaka, autora Jean-Charlesa Bricongnea, zamjenik direktora Banque de France, i Allesandro Turrini, šef Odjela za ekonomske i financijske poslove Europske komisije, obojica i članovi CEPR-a (Centre for Economic Policy Research).

Cijene nekretnina u 40 država svijeta

Bricongne i Turrini su napisali članak pod naslovom "Procjena cijena nekretnina: uvidi iz podataka o nivou cijena", u kojemu se bave time kolike su cijene stanova u 40 zemalja Europe i svijeta u odnosu na plaće u tim zemljama. 

Drugim riječima, članak istražuje koliko si građani pojedinih država, njih četrdeset, mogu priuštiti kupovanje stana s plaćama koje zarađuju. Vijesti za Hrvatsku su loše - u odnosu na plaće imamo najskuplje nekretnine od svih članica EU-a, dok su na svijetu nekretnine skuplje samo još za građane Australije, Južne Koreje, Novog Zelanda i Rusije, piše Index.

Hrvatima najskuplji stanovi u Europskoj uniji

"Identifikacija prenapuhanih cijena nekretnina za stanovanje postala je integralni dio makroekonomskog nadgledanja", ističu autori na početku svojeg članka te dodaju da je potrebno izraditi detaljnu bazu podataka o stanju cijena nekretnina u svim državama svijeta kako bi se moglo bolje analizirati kada su nekretnine precijenjene.

U Hrvatskoj definitivno jesu, s obzirom na činjenicu da prema podacima iz 2016. godine, na kojima se temelji istraživanje dvojice ekonomista, prosječnom Hrvatu treba oko 15 godišnjih zarada da bi si priuštio stan od 100 kvadrata. Rusima je najgore, oni pak trebaju 20 godišnjih zarada da bi kupili takav stan, no od članica EU-a stanovanje je očito najskuplje u Hrvatskoj.

Podaci iz 2016., a danas je situacija još gora

Nasuprot tome, Nijemcu treba osam godišnjih prosječnih zarada da bi kupio stan od 100 kvadrata. Najpovoljnije su cijene nekretnina u SAD-u, gdje su za kupovinu 100 metara četvornih stambenog prostora potrebne oko tri godišnje plaće.

Također treba naglasiti da su se autori u svojem istraživanju vodili podacima iz 2016. te da su u međuvremenu cijene nekretnina u Hrvatskoj eksplodirale, dok plaće nisu rasle ni približno istim tempom. To znači da su današnji omjeri još gori za Hrvate, koji sad trebaju i više od 15 godišnjih zarada da bi kupili stan od 100 kvadrata.

Izvor: Index.hr

Najnovije oglase, vijesti i savjete iz svijeta tržišta rada potraži i na MojPosao LinkedIn profilu!

 

MojPosao.net – oglasi za posao i savjeti za razvoj karijere

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr