Otvori MojProfil

Raste broj milijarderki!

15.11.2019.

U odnosu na stanje iz 2013. godine, broj žena koje posjeduju milijarde je porastao za 50 posto.

Raste broj milijarderki!

Nevjerojatno bogatstvo svjetskih milijardera prošle je godine počelo opadati. Prema izvješću UBS – a i PwC – a, to je prvi put u posljednjih petnaest godina da se takvo što dogodilo.

Na globalnoj je razini njihovo bogatstvo opalo za 4,3%, dok je posljednjih pet godina nekontrolirano raslo. Ipak ukupan broj milijardera u svijetu je narastao. Trenutno postoji 2101 milijarder, što je 589 milijardera više nego prije pet godina. Tu brojku dodatno povećavaju upravo žene milijarderke.

Naime, kako piše portal womeninadria, broj milijarderki narastao je za gotovo 50% u posljednjih pet godina. Time su žene milijarderke nadmašile muškarce čiji je rast iznosio 39%. Prema izvješću Švicarske banke broj žena koje svoje bogatstvo broje u milijardama od 2013. godine je sam 160 narastao na 233.

Kina je lider u 'proizvodnji' milijardera

Unatoč lošijem izvješću, biznisi milijardera i dalje cvatu. U „proizvodnji“ milijardera i dalje je najuspješnija Kina koja svaka dva i pol dana rodi novog milijardera. Pomalo neobičan podatak za komunističku zemlju. No, stručnjaci to objašnjavaju time što su najbogatiji muškarci i žene Kine većinom članovi državnog parlamenta. Zato mogu utjecati na smjer politike i osigurati si bogaćenje. No, komunistička partija snažno je promovirala i jednakost spolova. Tako je dopuštala ženama da se istaknu na tržištu i dobiju svoj dio „kolača“.

Najbogatije žene svijeta

Liliane Bettencourt bila je kraljica L’Oreala. Njeno je bogatstvo iznosilo vrtoglavih 43,1 milijardu dolara, a trenutno njena kći Francoise Bettencourt Meyers posjeduje bogatstvo od 49,3 milijarde dolara. To Francoise čini petnaestom najbogatijom osobom na svijetu i najbogatijom ženom.

Slijedi ju Amerikanka Alice Walton čije bogatstvo Forbes procjenjuje na 44,4 milijarde dolara. Walton je jedina kći osnivača poznatog američkog lanca Walmart. Za razliku od svoje braće, fokusirala se na umjetnine i njena se privatna kolekcija procjenjuje na milijune dolara.

Amerikanka Jacqueline Mars posjeduje trećinu tvornice Mars, jednog od najvećih proizvođača slatkiša na svijetu. Njeno bogatstvo iznosi 23,9 milijarde dolara i stavlja ju na treće mjesto najbogatijih žena svijeta.

Kineskinja Yang Huiyan može se pohvaliti bogatstvom od 22,1 milijardu dolara. Ova mlada poduzetnica ima 57% udjela u tvrtki Country Garden Holdings i najbogatija je Azijatkinja.

Susanne Klatten je Njemica koja u svom vlasništvu ima 19,2% poznate tvornice BMW. Najbogatija je žena u Njemačkoj sa bogatstvom od 21 milijardu dolara.

Izvor: womeninadria

Najnovije oglase, vijesti i savjete iz svijeta tržišta rada potraži i na MojPosao LinkedIn profilu!

 

MojPosao.net – oglasi za posao i savjeti za razvoj karijere

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr