Otvori MojProfil

Povećanje minimalca za studentske poslove

19.11.2019.

Od 1.siječnja 2020. studenti će po satu odrađenog posla zarađivati najmanje 25,39 kuna.

Povećanje minimalca za studentske poslove

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je priopćenje u kojem stoji da je ministrica Blaženka Divjak povećala minimalnu naknadu za obavljanje studentskih poslova. 

"Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak donijela je u Odluku o iznosu minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova za 2020. godinu, a koja će od 1. siječnja 2020. iznositi neto 25,39 kune po satu, odnosno gotovo dvije kune više nego u 2019. godini", stoji u priopćenju kojeg prenosi Index.hr

Naime, do izračuna se dolazi tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj, u skladu s posebnim propisom, dijeli sa 160.

Sustavna regulacija studentskog rada

Kako je vlada Republike Hrvatske u Narodnim novinama nedavno objavila Uredbu o visini minimalne plaće za 2020. godinu kojom se ista povisuje, stoga je ova odluka u skladu sa Zakonom o obavljanju studentskih poslova.

"Ovo je prvi Zakon kojim se na sustavan i cjelovit način regulira institut studentskog rada; uređuju prava i obveze izvođača, posrednika i naručitelja posla; izjednačuje prava redovitih studenata, dijela izvanrednih studenata i studenata na razmjeni. Zakon uključuje i povećanje satnice od 50 posto za rad noću, nedjeljom i praznicima, pravo na naknadu za prijevoz, pravo na naknadu za topli obrok. Uključuje i reguliranje plaćene pauze od minimalno pola sata (ako student radi 6 ili više sati dnevno) te kazne i pravila za posrednike i naručitelje posla u slučaju kršenja odredbi", navodi se u priopćenju Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Izvor: Index.hr

Najnovije oglase, vijesti i savjete iz svijeta tržišta rada potraži i na MojPosao LinkedIn profilu!

 

MojPosao.net – oglasi za posao i savjeti za razvoj karijere

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr