Otvori MojProfil

Include: "Važna disciplina, kako od nas poslodavaca, tako i naših zaposlenika"

06.04.2020.

Europska hardverska tvrtka Include okuplja 50 visoko obrazovnih zaposlenika. S globalnim odjekom od preko 1300 prodanih klupa na 52 tržišta diljem svijeta, dio su najznačajnijih „Smart City“ projekata te prisutni u 260 gradova na 6 kontinenata. Kako su se snašli u jeku pandemije te kako je ona utjecala na samo poslovanja tvrtke, otkriva nam inovator Ivan Mrvoš.

Include: "Važna disciplina, kako od nas poslodavaca, tako i naših zaposlenika"
Kako ste se organizirali u novonastaloj situaciji?
 
Ne možemo reći da nas nije potpuno iznenadila cijela situacija oko koronavirusa no tvrtka je i prije same situacije imala pripremljene planove ako se ovako nešto dogodi. 
 
Od početka smo pratili upute nadležnih institucija te iste komunicirali našim zaposlenicima i prilagođavali rad tvrtke novonastaloj situaciji. Mnogi zaposlenici su na preporuku krenuli s radom od kuće, oni koji nisu to mogli zbog same prirode posla, za njih smo osigurali maksimalno sigurne uvjete rada u prostorijama  tvrtke. Obustavili smo bilo kakva putovanja i sastanke, a naše urede u Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu smo privremeno zatvorili. Također, ured u Zagrebu je trenutno zatvoren, a kolege rade od kuće. 
 
Možete li nam navesti svoje primjere kriznog komuniciranja unutar tvrtke?
 
Odjel ljudskih resursa je uz asistenciju odjela marketinga preuzeo vodstvo u internom komuniciranju sa zaposlenicima. Također, osobno sam aktivan u komunikaciji sa zaposlenicima kao i voditelji pojedinih odjela. Kontinuirano komuniciramo sa zaposlenicima i činimo sve što je u našoj moći da zaposlenici raspolažu sa kvalitetnim, točnim i pravovremenim informacijama.
 
Kada se dogodila COVID-19 kriza, istog trenutka smo informirali zaposlenike o stanju tvrtke i poduzetim mjerama, tako da su zaposlenici bili informirani o stabilnosti i pripremljenosti tvrtke na moguće gospodarske posljedice ove krize. Ključ je bio da umirimo zaposlenike i da im prenesemo poruke stabilnosti i sigurnosti.  
 
Tko vodi komunikaciju, direktor ili HR ili neka druga odgovorna osoba?
 
Osobno vodim komunikaciju uz pomoć odjela ljudskih resursa, te ostalih voditelja odjela. Važno je da informacije dolaze iz same uprave tvrtke i da zaposlenici znaju da nam se u svakom trenutku mogu obratiti s bilo kakvim pitanjima i problemima. Važno je da svi zajedno ovu situaciju što bolje izdržimo i nastavimo s redovnim poslovanjem čim prije. 
 
Što se poduzeli po pitanju sigurnosti svojih zaposlenika?
 
Implementirali smo sve preporučene mjere nadležnih institucija. Smanjili smo broj zaposlenih u jednom radnom danu na minimum. Svi zaposlenici kojima radno mjesto može biti i od kuće su započeli rad od kuće, gdje smo im omogućili sve potrebne alate. Kontinuirano komuniciramo sigurnosne mjere zaposlenicima, te ih podsjećamo na važnost pridržavanja istih. Zdravlje naših zaposlenika nam je uvijek na prvom mjestu, a posebice u ovakvoj situaciji koja je opasna za zdravlje. 
 
Možete li navesti kakvo je psihičko stanje vaših zaposlenika te njihova reakcija na situaciju oko pandemije?
 
Zaposlenici su jako dobro reagirali, odgovorno su pristupili trenutnoj situaciji, rekao bih da smo svi vrlo zadovoljni i izvlačimo najbolje od trenutne situacije. Održavamo svakodnevnu komunikaciju preko raznih online alata tako da kolege nemaju osjećaj da su izolirani.
 
Posebice se to odnosi na kolege u Zagrebu koje je još pogodio i nesretan potres. U odjelu ljudskih resursa imamo kolegicu koja je psiholog, i koja je svakodnevno dostupna našim zaposlenicima u slučaju da im je potreban razgovor ili bilo kakav oblik pomoći/savjeta. Vjerujem da je ova situacija poseban ispit za naše psihičko stanje, i zato je važno da komuniciramo i uklanjamo sve moguće strahove i nedoumice.
 
Kakva su vaša očekivanja po pitanju naredna tri mjeseca?
 
Pozitivno gledam na razvoj situacije kroz sljedeća tri mjeseca. Vjerujem da naše nadležne službe rade najbolje što mogu, a s naše  strane je važno da pratimo i postupamo prema danim mjerama. Tu je važna disciplina, kako od nas poslodavaca, tako i naših zaposlenika. Što prije zaustavimo širenje virusa, prije će se nastaviti normalan život na koji smo naviknuli. 
 
 

MojPosao.net – oglasi za posao i savjeti za razvoj karijere

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr